Wat is een bento-box?

Wat is een bento-box?

De bento-box (Kanji: 弁当 bentō) is de Japanse variant van wat wij kennen als een broodtrommel, brooddoos, lunchtrommel of lunchbox. Het is in Japan, voor zowel jong als oud, gebruikelijk om dagelijks een eigen gezonde bento-box lunch mee te nemen naar school of werk. De bento maaltijd wordt normaal gesproken op kamertemperatuur gegeten, dus opwarmen is niet nodig. Kenmerkend is dat een bento-box in meerdere vakken en/of lagen is opgedeeld om de verschillende voedselwaren te scheiden. Daarnaast worden de lagen vaak met een elastische band bij elkaar gehouden. Vroeger werden bento-boxen vooral van bamboe of (gelakt) hout gemaakt. Tegenwoordig worden ze meestal gemaakt van kunststof of roestvrij staal.

Wat zit er in een bento box?

De inhoud van een Japanse bento-box bestaat normaal gesproken uit drie delen: 1. koolhydraten (pasta, brood, rijst) 2. proteïnen (ei, vis, vlees) en 3. groente of fruit. Meest voorkomende ingrediënten voor traditionele bento-maaltijden zijn rijst, vlees, vis, groente en tafelzuur.

Er zijn liefhebbers die het maken van bento-maaltijden heel erg serieus nemen. Zo kan men uren besteden aan de presentatie van een bento-box lunch. Het maken van allerlei gedetailleerde figuren met etenswaren, gebaseerd op bijvoorbeeld anime, stripfiguren en popcultuur, wordt als het ware tot een kunst verheven. Japanse moeders schijnen er zelfs een onderlinge competitie op na te houden van wie de meest indrukwekkende bento-box kan maken voor hun kinderen. Dat gezegd te hebben kúnnen of willen sommige mensen niet veel tijd aan een bento besteden en kun je het uiteraard zo simpel of moeilijk maken als je wilt.

Video: BuzzFeedVideo - How Bento Boxes Are Made.


Verschil Japanse bentobox ten opzichte van Westerse lunchbox

- Etenswaren in de bentobox zijn vaak opgedeeld in meedere vakken en/of lagen.
- Meer variatie in smaken, voedselgroepen en kleuren in een compacte container.
- De inhoud wordt zodanig verpakt dat het niet teveel beweegt en mooi blijft.
- Een mooie presentatie van de lunch speelt een grotere rol dan bij de gemiddelde Westerse lunchbox.
- Aandacht voor “warm” eten dat ook na een aantal uur op kamertemperatuur lekker smaakt.

Populariteit van bento's

In Nederland en België zijn bento-boxen nog niet zo bekend. Je ziet ze hier af en toe weleens in Japanse restaurants. Dit zijn dan meestal de standaard lakwerk bento-boxen met meerdere compartimenten. In de Verenigde Staten en Europa raken steeds meer mensen bekend met bento-boxen. Met name in Frankrijk zijn bento's al heel wat populairder dan in Nederland. Soortgelijke lunchboxen zijn ook te vinden in Taiwan (biandang), Korea (dosirak), Filipijnen (baon) en India (tiffin).

Video: Ethan Chlebowski - Why Bento Boxes are my favorite way to pack a lunch for work.Handige bentobox links

- Ons assortiment van bentoboxen en bento accessoires in de webwinkel.
- Foto's en voorbeelden van creatieve bento-maaltijden zie Pinterest.