• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Bentobox / Lunchbox (24)

Merken
De bentobox is de Japanse variant van wat wij kennen als een lunchtrommel of lunchbox. Kenmerkend is dat een bentobox vaak in meerdere vakken en/of lagen is opgedeeld om koolhydraten, proteïnen en groente/fruit te scheiden.
Monbento Bento Box Original (Graphic Ginkgo)
*Special Edition* Graphic Ginkgo 2-laags bentobox van Monbento (1 liter).
Monbento Bento Box Original (Graphic Magnolia)
*Special Edition* Graphic Magnolia 2-laags bentobox van Monbento (1 liter).
Monbento Bento Box Original (Graphic Plume)
*Special Edition* Graphic Plume 2-laags bentobox van Monbento (1 liter).
Monbento Bento Box Square (Black Onyx/Zwart)
Black Onyx/Zwarte Monbento Square: extra ruime 2-laags bento lunchbox met een totale capaciteit van ...
Monbento Bento Box Square (Blue Natural)
Blue Natural Monbento Square: extra ruime 2-laags bento lunchbox met een totale capaciteit van 1.7L ...
Monbento Bento Box Square (Graphic Ginkgo)
Graphic Ginkgo Monbento Square: extra ruime 2-laags bento lunchbox met een totale capaciteit van 1.7...
Monbento Bento Box Square (Graphic Plume)
Graphic Plume Monbento Square: extra ruime 2-laags bento lunchbox met een totale capaciteit van 1.7L...
Monbento Bento Box Square (Green Natural)
Green Natural Monbento Square: extra ruime 2-laags bento lunchbox met een totale capaciteit van 1.7L...
Toon 1 - 12 van 24

Bentobox / Lunchbox

Wat is een bento box?

De bento box is de Japanse variant van wat wij kennen als een broodtrommel, brooddoos, lunchtrommel of lunchbox met vakjes. Het is in Japan, voor zowel jong als oud, gebruikelijk om dagelijks een eigen gezonde bento box lunch mee te nemen naar school of werk. Kenmerkend is dat een bento box in meerdere compartimenten en/of lagen is opgedeeld om de verschillende voedselwaren te scheiden. Daarnaast worden de lagen vaak met een elastische band bij elkaar gehouden. Vroeger werden bentoboxen vooral van bamboe of (gelakt) hout gemaakt. Tegenwoordig worden ze meestal gemaakt van kunststof of roestvrij staal. 

Wat zit er in een traditionele bento box?

De inhoud van een Japanse lunchbox bestaat normaal gesproken uit drie delen: 1. koolhydraten (pasta, brood, rijst) 2. proteïnen (ei, vis, vlees) en 3. groente of fruit. Meest voorkomende ingrediënten voor bento box maaltijden zijn rijst, vlees, vis, groente en tafelzuur.

Er zijn liefhebbers die het maken van bento-maaltijden erg serieus nemen. Zo kan men uren besteden aan de presentatie van een bento-box lunch. Het maken van allerlei gedetailleerde figuren met etenswaren, gebaseerd op bijvoorbeeld anime, stripfiguren en popcultuur, wordt als het ware tot een kunst verheven. Japanse moeders schijnen er zelfs een onderlinge competitie op na te houden van wie de meest indrukwekkende bento-box kan maken voor hun kinderen. Je kunt het natuurlijk zo simpel of moeilijk maken als je wilt. Soortgelijke lunchboxen zijn ook te vinden in Taiwan (biandang), Korea (dosirak), Filipijnen (baon) en India (tiffin).

Populariteit van bento's

In Nederland en België zijn bento-boxen nog niet zo bekend. Je ziet ze hier af en toe weleens in Japanse restaurants. Dit zijn dan meestal de standaard lakwerk bento-boxen met meerdere compartimenten. In de Verenigde Staten en Europa raken steeds meer mensen bekend met bento-boxen. Met name in Frankrijk is de bento box al heel wat populairder dan in Nederland.

Lees meer